Don Kişot ilk defa Geleneksel Türk Tiyatrosunda
Don Kişot ilk defa Geleneksel Türk Tiyatrosunda
//

Don Kişot ilk defa Geleneksel Türk Tiyatrosunda

1 min read

Cerventas’in ölümsüz eseri Don Kişot, tarihinde ilk defa Geleneksel Türk Tiyatrosu’na uyarlandı. Oyuncu, yazar Ayhan Hülagü’nün yönetip rol aldığı tek kişlik oyun ‘Hüzünlü Şövalye-Don Kişot’, 700 yıllık Geleneksel Türk Tiyatrosuyla 400 yıllık Cervantes romanını bir araya getirdi. Iowa Devlet Üniversitesi’nde dünya prömiyerini yapan oyun, Amerikan tiyatrolarında ve uluslararası festivallerde seyirciyle buluşacak. Hüzünlü Şövalye, eserleriyle Türk Tiyatrosuna büyük katkılarda bulunan ünlü profesör Metin And’a ithaf edildi.

Don Kişot ilk defa Geleneksel Türk Tiyatrosunda

İspanyol yazar Cervantes’in Don Kişot romanı çağdaş edebiyatın kurucu metni olarak kabul edilir. Bugüne kadar bir çok film ve tiyatroya ilham veren eser, bu sefer yepyeni bir konspet ile sanatseverlerle buluşuyor. Amerika’da Geleneksel Türk Tiyatrosu üzerine çalışmalar yürüten US Karagoz Theatre Company’nin yeni projesinde, bu sefer Türk gölge oyunu (karagöz) ve hikaye anlatıcısı (meddah) formuyla sahneye taşındı. Geleneksel tiyatroda olduğu gibi Ayhan Hülagü’nün tüm karakterleri tek başına canlandırdığı oyun, doğu ve batı kültürünün iç içe geçtiği çağdaş bir sahneleme olarak tanımlanıyor. 

Geçtiğimiz sezon Shakespeare’in Hamlet’ini benzer yorumla Broadway’e taşıyan Hülagü, New York’ta yılın en iyi uyarlama oyununa aday gösterilmiş ve oyun dünyanın en büyük üniversitelerinden MIT’nin arşivine alınmıştı. Hamlet’te Amerika’ya yerleşen iki dostun, kendi tiyatrolarını kurup Shakespeare’in Hamlet’ini oynaması konu edinilmişti. Hülagü, yeni oyunda Broadway’de şöhret olan Hacivat ve Karagöz’ün, Sanço Panza ve Don Kişot’a dönüşünü işliyor. Gerçek hayatı, kurmacaya dahil eden sanatçı, doğunun en popüler iki figürünü, batının ikonlarıyla yer değiştiriyor. Oyun, UNESCO tarafından Türkiye’nin somut olmayan kültürel mirası kabul edilen gölge tiyatrosu ve meddah özellikleriyle kurgulandı. Gölge oyununda olduğu gibi tüm karakterler deve derisine aktarılıp yeniden tasarlandı. 35 yeni tasvir yapıldı, anlatıcı oyuncu tarafından tüm karakterler canlandırıldı.

5/5 - (1 vote)
Haber Oku
Tidings Globe