Daron Acemoğlu Kimdir? Daron Acemoğlu Biyografisi Nedir? Daron Acemoğlu Ne İş yapıyor?
Daron Acemoğlu Kimdir? Daron Acemoğlu Biyografisi Nedir? Daron Acemoğlu Ne İş yapıyor?
/

Daron Acemoğlu Kimdir? Daron Acemoğlu Biyografisi Nedir? Daron Acemoğlu Ne İş yapıyor?

4 mins read

Daron Acemoğlu, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Ekonomi Bölümü’nde Elizabeth ve James Killian Ekonomi Profesörüdür. 1989 yılında York Üniversitesi’nde ekonomi alanında lisans derecesi aldı, M.Sc. Matematiksel ekonomi ve ekonometride London School of Economics, 1990 ve Ph.D. 1992’de London School of Economics’te ekonomi alanında yüksek lisans yaptı.

National Academy of Sciences (Amerika Birleşik Devletleri), Science Academy (Türkiye), American Academy of Arts and Sciences, the Econometric Society, the European Economic Association ve Society of Labor Economists’in seçilmiş üyesidir. 2004’te Chicago Üniversitesi’nden açılış TW Shultz Ödülü ve 2004’te çalışma ekonomisine olağanüstü katkılarından dolayı Sherwin Rosen Ödülü, 2006’da Türk Bilimler Derneği’nden Seçkin Bilim Ödülü, John von Neumann Ödülü, Rajk Koleji, Budapeşte, 2007.

2005 yılında, Amerikan Ekonomi Derneği tarafından Amerika Birleşik Devletleri’ndeki 40 yaşın altındaki en iyi ekonomistlere iki yılda bir verilen John Bates Clark Madalyası ve iki yılda bir kalıcı çalışmaları için verilen Erwin Plein Nemmers Ödülü’nü aldı. ekonomide önemi. Utrecht Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve Atina Üniversitesi’nden Fahri Doktoralara sahiptir.

Daron Acemoğlu’nun araştırma alanları arasında politik ekonomi, ekonomik kalkınma ve büyüme, insan sermayesi teorisi, büyüme teorisi, inovasyon, arama teorisi, ağ ekonomisi ve öğrenme yer almaktadır. Son araştırmaları, toplumlar arasında ekonomik kalkınmadaki farklılıkların siyasi, ekonomik ve sosyal nedenlerine odaklanmaktadır; ulusların kurumsal ve siyasal evrimini etkileyen faktörler; ve teknolojinin kaynakların büyümesini ve dağılımını nasıl etkilediği ve ekonomik ve sosyal teşvikler tarafından nasıl belirlendiği. Daron Acemoğlu, akademik makalelere ek olarak dört kitap yayınladı: Woodrow Wilson ve William Riker ödüllerine layık görülen Diktatörlüğün ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri (James A. Robinson ile ortak), Modern Ekonomik Büyümeye Giriş ,Why Nations Fail: The Origins of Power, Refah ve Yoksulluk (James A. Robinson ile ortak), 2012’de New York Times’ın en çok satanlarından biri oldu; ve Ekonominin İlkeleri (David Laibson ve John List ile ortak).

MIT’de Uygulamalı Ekonomi profesörü olan Daron Acemoğlu, iki kez Dış Politika’nın En İyi 100 Küresel Düşünürden biri ve Kiel Enstitüsü’nün Küresel Ekonomi Ödülü’nün 2019 kazananı seçildi. The New York Times Magazine’in sözleriyle, “ekonomistler kadar ateşli”. 40 yaş altı en iyi ekonomist olduğu için prestijli John Bates Clark Madalyası, Nemmers Ekonomi Ödülü, BBVA Foundation Frontiers of Knowledge Ödülü ve Andrew Carnegie bursu aldı. Yakın zamanda, Acemoğlu (Harvard’dan James Robinson ile birlikte) Dar Koridor: Devletler, Toplumlar ve Özgürlük Kaderi: Dönüm noktası metinleri Why Nations Fail’in merakla beklenen devamı kitabını yayınladı. Bu, özgürlüğün belirli eyaletlerde nasıl geliştiğine, ancak diğerlerinde otoriterliğe ve hatta anarşiye nasıl dönüştüğüne ve özgürlüğün nasıl gelişmeye devam edebileceğine dair hayati, büyük resmi bir değerlendirmedir. yeni, küresel tehditlere rağmen. The Narrow Corridor, hem Financial Times hem de Kirkus Reviews tarafından 2019’un En İyi Kitaplarından biri seçildi. Newsweek tarafından “Akıllı ve zamanında bir çalışma” olarak adlandırıldı ve “Acemoğlu ve Robinson tarafından kaleme alınan bir başka olağanüstü, anlayışlı kitap, Nobel Ödüllü Peter Diamond tarafından yazılan Dar Koridor, günümüz çağında özgürlüğün temel bir keşfidir.

Acemoğlu aynı zamanda Robinson’la birlikte The New York Times’ın en çok satan kitabı Why Nations Fail: The Origins of Power, Refah ve Yoksulluk’un da ortak yazarıdır. . Bu iddialı, canlandırıcı çalışma boyunca (Financial Times Yılın İş Kitabı Ödülü’ne aday gösterildi), Acemoğlu yüzyıllardır önde gelen zihinleri şaşırtan bir soruyu yanıtlıyor: Neden bazı ülkeler zenginken diğerleri fakir? Refah ve başarıyı anlamak için havaya, kültürel uygulamalara veya coğrafyaya bakmak yerine kurumlara -güçlü ve fakir, politik ve ekonomik- bakmamız gerektiğini savunuyor. Jared Diamond (Guns, Germs, and Steel) tarafından “politikacılar ve ekonomik kalkınmayla ilgilenen herkes için gerekli okuma” olarak adlandırılan,

Acemoğlu, Carnegie Bursu, Jean-Jacques Laffont Ödülü ve Küresel Ekonomi Ödülü de dahil olmak üzere çok sayıda ödül ve ödül aldı. John Bates Clark Madalyası, Erwin Plein Nemmers Ödülü ve BBVA Frontiers of Knowledge Ödülü’ne layık görüldü.

Daron Acemoğlu Kısa Biyografi

Daron Acemoğlu, MIT’de Enstitü Profesörü ve Ulusal Bilimler Akademisi, Amerikan Felsefe Derneği, İngiliz Bilimler Akademisi, Türkiye Bilimler Akademisi, Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi, Ekonometrik Topluluğu, Avrupa Ekonomik Topluluğu’nun seçilmiş bir üyesidir. Derneği ve Çalışma Ekonomistleri Derneği. O da Otuz Grubu’nun bir üyesidir. New York Times’ın en çok satan kitabı Why Nations Fail: Power, Refah ve Yoksulluk (James A. Robinson ile ortak), Giriş Modern Ekonomik Büyümeye Giriş ve Dar Koridor: Devletler, Toplumlar ve Kader dahil olmak üzere beş kitabın yazarıdır. of Liberty (James A. Robinson ile birlikte). Akademik çalışmaları, politik ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme, teknolojik değişim, eşitsizlik, çalışma ekonomisi ve ağlar ekonomisi gibi geniş bir alanı kapsamaktadır. Daron Acemoğlu, 2004 yılında Chicago Üniversitesi’nden TW Shultz Ödülü’nü, 2004’te çalışma ekonomisine olağanüstü katkılarından dolayı Sherwin Rosen Ödülü’nü, 2006’da Türk Bilimler Derneği Seçkin Bilim Ödülü’nü, John von Neumann Ödülü’nü, Rajk’ı aldı. College, 2007’de Budapeşte, 2017’de Carnegie Bursu, 2018’de Jean-Jacques Laffont Ödülü, 2019’da Küresel Ekonomi Ödülü ve 2021’de CME Matematik ve İstatistik Araştırma Enstitüsü ödülü. 2005’te John Bates Clark Madalyası, 2012’de Erwin Plein Nemmers Ödülü ve 2016 BBVA Frontiers of Knowledge Ödülü’ne layık görüldü. Utrecht Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Atina Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Bath Üniversitesi, Ecole Normale Superieure, Saclay Paris ve London Business School’dan Fahri Doktora derecelerine sahiptir.

5/5 - (4 votes)
Haber Oku
Tidings Globe