Benjamin Disraeli kimdir? Benjamin Disraeli hayatı ve biyografisi!

1 min read

İngiliz devlet adamı ve romancı Disraeli Muhafazakar Parti’ye popüler demokrasi ve emperyalizm politikalarını sundu.

İtalyan Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen 1817’de Disraeli’nin babası çocuklarını Hıristiyan olarak vaftiz etti. Yahudilerin 1858 yılına kadar parlamentodan çıkarılmasıyla, Disraeli’nin aksi takdirde reddedilecek bir kariyere devam etmesini sağladı.

İlk iş girişimleri başarısızlıkla sonuçlandı ve onu büyük ölçüde borçlandı. Bir arıza geçirdi ve dört yıl boyunca siyasi bir kariyer yapmaya karar verene kadar çok az şey yaptı. Dört denemeden sonra, 1837’de Maidstone için Tory adayı seçildi.

Kısa süre sonra kendini zorlayıcı bir konuşmacı olarak buldu ve kariyeri başladı. Ancak Muhafazakâr lider Sir Robert Peel’in 1841’de kabine pozisyonu alamaması, Peel’in yabancı tahıl üzerindeki koruyucu görevler olan Mısır Yasalarını yürürlükten kaldırma kararına sert bir şekilde karşı çıkmasına neden oldu. Yasalar kabul edilse de, Peel ertesi yıl istifa etti.

1852’de Disraeli, Lord Derby’nin azınlık hükümetindeki fahişenin şansölyesi oldu. Bu tür üç hükümette Derby başkanlığı yaptı ve 1865’te mevcut seçmenleri ikiye katlayan bir yasa tasarısıyla parlamentoda reform yaptı.

Derby 1868’de emekli olduğunda, Disraeli yeni başbakan olarak ‘yağlı bir direğin tepesine tırmandı’. Her biri kendi tutarlı politikalarına sahip iki partinin ortaya çıkışına doğru bir kayma gerçekleştirdi. Kutuplaşma, Disraeli ve Liberal lider William Ewart Gladstone’un karşılıklı nefretiyle vurgulandı.

1874’te Muhafazakarlar büyük bir seçim zaferi kazandılar ve Disraeli bir kez daha 70 yaşında başbakan oldu. Yurtiçinde sosyal reformlar üzerinde yoğunlaştı. Halk sağlığı yasasını kodladı ve işçi sömürüsünü önlemek ve sendikaları tanımak için yasalar çıkardı. Yurtdışında, Süveyş Kanalı’ndaki hisselerin satın alınması büyük bir başarıydı.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe