Anne Bradstreet kimdir? Anne Bradstreet biyografisi nedir? Anne Bradstreet hikayesi nedir?
Anne Bradstreet kimdir? Anne Bradstreet biyografisi nedir? Anne Bradstreet hikayesi nedir?

Anne Bradstreet kimdir? Anne Bradstreet biyografisi nedir? Anne Bradstreet hikayesi nedir?

1 min read

Bir Amerikalı tarafından yayınlanan ilk şiir kitabı, aynı zamanda bir kadın, Anne Bradstreet, tarafından yayınlanan ilk Amerikan kitabı olma özelliğini taşıyordu. İlk Amerikan sömürgelerinde matbaa makineleri olmadığından, kitabın İngiltere’de basılmış olması hiç şaşırtıcı değildir. İngiltere’de doğan ve eğitim alan Anne Bradstreet bir kontun arazilerinin yöneticisinin kızıydı.

18 yaşındayken ailesiyle birlikte göç etti. Kocası sonunda Massachusetts Bay sömürgesinin valisi oldu. Bu sömürge daha sonra büyük Boston şehrine dönüştü. Uzun, dinsel şiirlerini mevsimler gibi geleneksel konular üzerine yazdı ama günümüz okuyucuları onun en çok günlük hayat üzerine yazdığı esprili şiirlerini ve kocasına ile çocuklarına yazdığı sevgi dolu şiirlerini severler.

İngilizlerin metafiziksel şiirinden esinlendi. The Tenth Muse Lately Sprung Up in America (Onuncu İlham Perisi Yakınlarda Amerika’da Ortaya Çıktı, 1650)adlı kitabında Edmund Spenser, Philip Sidney ve diğer İngiliz şairlerinin etkilerini görebiliriz. Sık sık özenle düşünülmüş olağandışı benzetmeler ve genişletilmiş metaforlar kullanır. To My Dear and Loving Husband (Kıymetli ve Seven Kocama, 1678) oryantal şekilleri, sevgi temasını ve o zamanlar Avrupa’da popüler olan kıyaslama fikrini kullanır ama şiirin sonlarında bunlara dinsel bir anlam yükler:

If ever two were one, then surely we.
If ever man were loved by wife, then thee;
If ever wife was happy in a man,
Compare with me, ye women, if you can.
I prize thy love more than whole mines of gold
Or all the riches that the East doth hold.
My love is such that rivers cannot quench,
Nor ought but love from thee, give recompense.
Thy love is such I can no way repay,
The heavens reward thee manifold, I pray.
Then while we live, in love let s so persevere
That when we live no more, we may live ever.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe