Amerika’ya Göçmen Olarak Nasıl Gidilir?
Amerika’ya Göçmen Olarak Nasıl Gidilir?
//

Amerika’ya Göçmen Olarak Nasıl Gidilir?

3 mins read

Amerika Birleşik Devletleri’ne göçmen olarak gelmek isteyen kişiler, göç etmenin bir yolunu ve Amerika Birleşik Devletleri’nde kalıcı bir yaşam nasıl sağlanacağını araştırmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’ne göçmen olarak seyahat etmenin yollarını sizler için derledik. Bir göçmen olarak Amerika Birleşik Devletleri’ne nasıl gidileceğine bir göz atalım.

Geçici Çalışma Vizesi Almak

Amerika Birleşik Devletleri’nde geçici de olsa yaşamanın ve çalışmanın yolu çalışma vizesi almaktır. Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyet gösteren şirketler, belirli düzeyde yabancı çalışan gerektirdiğinden, personel ihtiyaçlarını çalışma vizesine başvurarak karşılamaktadırlar. Ancak geçici çalışma vizesine başvurmak çok uzun bir süreç ve birçok belge gerektirmektedir. Öyle ki sadece çalışma vizesi almak isteyenler için değil, yabancı çalışan ihtiyacı olan firmalar için de zorlu bir süreç olabiliyor. Her iki taraf da işi veya çalışanı neden istediklerini belgelemelidir.

Yatırımcı Vizesi Almak

Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşamak için başka bir seçenek de Amerika Birleşik Devletleri’nde yatırımcı olmaktır. Amerika Birleşik Devletleri’nde bir şirket satın almak veya yeni bir iş kurmak da yeşil kart başvurusu yapma fırsatı sunuyor. Elbette ABD’de yatırımcı olmak göründüğü kadar kolay değil. En az 1 milyon dolar yatırım yapabilmek ve şirketinizde çalışabilmek için en az 10 ABD vatandaşı gerekiyor.

Green Card Çekilişi

Amerika’da göçmen olmanın en kolay yolu aslında Green Card Çekilişidir. Amerika Birleşik Devletleri. 1990’dan bu yana, ülke nüfusunun çeşitliliğini artırmak ve kültürünü genişletmek amacıyla yaklaşık 50.000 yabancı yeşil kart çekilişini kazandı. Her yıl Amerika Birleşik Devletleri’ne göçmen olmak için bir fırsat var. İlk 5 yıl için seçme ve seçilme hakkı dışında, yeşil kart piyango kazananları en az ABD vatandaşları kadar başka haklardan yararlanır. 5 yıl sonra gerekli şartları sağlayanlar da ABD vatandaşlığı alabiliyor.

Kurumsal Sponsorluk: Green card çekilişinden sonra ABD’de çalışmanın ve yaşamanın en kolay yolu sponsorluktur. En hızlı ve en kolay yol, bir ABD vatandaşıyla evlenmek veya nişanlanmaktır. Diğer bir yol ise Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyet gösteren bir şirkete sponsor olarak kişi adına yeşil kart başvurusunda bulunmaktır. Ancak bu çok meşakkatli bir yöntemdir ve çok fazla işlem gerektirir. Ek olarak, bir şirket sponsorluk için başvurursa, gerekirse ABD Çalışma Bakanlığı müdahale edebilir.

ABD çalışma vizesi nasıl alınır?

Amerika Birleşik Devletleri’nde çalışma ve yaşama hayali kuranların öncelikle çalışma vizesine sahip olmaları gerekmektedir. ABD çalışma vizesi, yalnızca tek bir program kapsamında verilen bir vize değildir. Çalışma vizeleri, başvuranın uyruğuna, mesleğine ve hatta Amerika Birleşik Devletleri’ndeki işverenine göre değişir.

ABD çalışma vizesi olanlar ABD’de yaşayabilir ve diledikleri işyerinde çalışabilirler. Bu süre içinde gerekli şartları sağlamaları halinde süresiz olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşama hakkına sahip olma imkanına sahip olurlar. Ayrıca çalışma vizesi olan kişilerin aileleri de aynı haklardan yararlanabilecek.

Amerika vizesi almak için gerekli evrak listesi şu şekildedir;

  • Kimlik kartının bir kopyası
  • Vize bitiminden sonra 6 ay geçerli pasaport
  • Varsa eski pasaport
  • 2 biyometrik fotoğraf
  • Doğum belgesi belgesi
  • Çalışma vizesi başvuru formu
  • DS-160 ABD Vize Başvuru Formu
  • Başvurunuzla birlikte Form I-29 belgelerini gönderin

ABD’de çalışma koşulları nasıl?

Tabii ki, ABD yaşamak ve çalışmak için çok çekici bir ülke olarak görülüyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde işe başlayanlar için çalışma haftası 40 saat olarak belirlendi. Ücretler haftalık çalışılan saatlere göre belirlenir. Yani 40 saati aştığınız sürece fazla mesai ücreti alabilirsiniz.

Fazla mesai yapan işçilere saat başına normal saatlik ücretlerinin 1,5 katı kadar ödeme yapılacaktır. Ancak ABD’de fazla mesai, çalışana değil işverene bağlı bir durumdur. İşveren tarafından talep edilmedikçe fazla mesaiye izin verilmez. Amerikan çalışma prensibi kurallara sıkı sıkıya uymaktır. İşyerine öngörülen zamanda gelmemek veya verilen bir işi zamanında tamamlamamak, işveren ile çalışan arasında sorunlara yol açacaktır.

5/5 - (1 vote)
Haber Oku
Tidings Globe