Amerika'da Yaşayan Ukraynalılar Ülkeleri İçin Dayanışma İçerisinde!
Amerika'da Yaşayan Ukraynalılar Ülkeleri İçin Dayanışma İçerisinde!
/

Amerika’da Yaşayan Ukraynalılar Ülkeleri İçin Dayanışma İçerisinde!

2 mins read

Ukraynalı Amerikalılar, anavatanlarında bulunan aileleri ve arkadaşları için dayanışma içerisinde. Amerika’da yaşamalarına rağmen ülkelerinde aileleri için bir Rus işgali tehdidinden endişeleniyorlar.

Amerika Ukrayna Kongresi Komitesi Illinois Bölümü başkanı Ihor Diaczun, Chicago’da Aralık ayında düzenlenen bir mitingde, “Ukrayna’nın yanındayız ve Rusya’nın egemen bir ulusa karşı saldırganlığına karşı duruyoruz” dedi. Ihor Diaczun, “Rus yalanlarını ve dezenformasyonunu reddediyoruz” açıklamasını yaptı.

Ihor Diaczun bu duygunun, Rusya’nın Ukrayna sınırlarına asker ve askeri techizat yığmasına karşı çıkan ve barışçıl bir çözüm için dua eden ABD’deki Ukraynalı Amerikalılar tarafından paylaşıldığını ifade etti.

Detroit

Metropolitan Detroit Ukrayna Amerikan Sivil Komitesi üyesi Marie Zayycky, kendisinin ve diğer yerel Ukraynalı yerlilerin “Ukrayna halklarının kendi topraklarında özgür ve barış içinde yaşama hakkını” güçlü bir şekilde desteklediğini söyledi.

Açıklamanın devamında “Sürekli endişe ve korkuya bir son vermek istiyoruz” açıklaması yapıldı.

Aynı zamanda komite üyesi olan Olena Danylyuk, 1991 yılında eski Sovyetler Birliği’nden bağımsızlık için yapılan oylamanın ardından Ukrayna’nın ekonomisini inşa ettiğini ve Rusya’dan farklı olarak dilini ve kültürünü restore ettiğini söyledi.

Ülkelerin, Ukrayna’nın diğer ülkelerin “bağımsızlığına ve egemenliğine ve Ukrayna’nın mevcut sınırlarına saygı göstermeyi” kabul etmesi karşılığında nükleer silahlarından vazgeçmeyi kabul ettiği 1994 “Budapeşte Anlaşması”na uymaları gerektiğini söyledi. Ukrayna’ya karşı tehdit veya güç kullanımından kaçının” dedi.

Philadelphia

Ukrayna’nın Pensilvanya fahri konsolosu Iryna Mazur, “Kimse savaş istemiyor” dedi. 

Diğer Ukraynalı Amerikalılar, devam eden Rus saldırganlığının sonuçları konusunda uyarıyorlar. Ukrayna Kongresi Amerika Komitesi Philadelphia Şubesi başkanı Eugene Luciw, “Putin sınırı geçerse, büyük bir insani felaketten bahsetmiş oluruz” dedi.

Luciw’in ailesi, İkinci Dünya Savaşı sırasında mülteci olarak Ukrayna’dan kaçtı. Rusya’nın mevcut tehditlerini Rusya’nın 2014’te Ukrayna’yı işgalinin bir devamı olarak görüyor.

Hudson Vadisi, New York

Anna Shepko, yaşadığı New York’taki Catskill Dağları’nın kendisine ve diğer Ukraynalı göçmenlere anavatanlarını hatırlattığını söyledi. Her hafta sonu, ayinlerin İngilizce ve Ukraynaca sunulduğu kiliseye gidiyor.

Hudson Valley Spectrum News 1’e “Ukraynalılar her zaman baskı altına alınmayı hak etmiyor” açıklamasını yaptı.

Shepko, Müttefik ülkelerin Ukrayna’ya yardım edebileceğini umduğunu söyledi. Shepko, “Her ne şekilde olursa olsun, Rusya’yı durdurmalılar çünkü kendi kendine durmayacak” dedi.

Pittsburgh

Pennsylvania, McKees Rocks’taki St. Mary Ukrayna Ortodoks Kilisesi papazı Rahip Timothy Tomson, Tribune- Review’a “Barış için dua etmemiz gerekiyor” dedi. Tomson’ın karısı ve büyükanne ve büyükbabası Ukrayna’lı.

Ukrayna’nın zengin doğal kaynaklarına dikkat çeken Tomson, eski bir atasözü olduğunu söyledi: “Ukrayna olmadan Rusya sadece bir ülkedir.”

Monessen’deki St. Nicholas Ukrayna Ortodoks Kilisesi sekreteri Guzensky, “Rusya’nın yaptığı şey korkunç” dedi.

Arnold, Pennsylvania’daki St. Vladimir Ukrayna Katolik Kilisesi’nin papazı olan Yaroslav Koval, 10 yıl önce Ukrayna’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne taşındı. Genç Ukraynalıların dış müdahaleden uzak bağımsız bir ulusta yaşadıklarını ve özgürce yaşamaya devam etmek istediklerini söyledi.

Kaynak: Share America

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe