Amerika'da Ramazan Ayı Nasıl Geçiyor
Amerika'da Ramazan Ayı Nasıl Geçiyor
//

Amerika’da Ramazan Ayı Nasıl Geçiyor

2 mins read

Pek çok Amerikalı Müslüman atalarının izini dünyanın diğer köşelerine kadar sürdüğü için, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Ramazan gelenekleri çok çeşitlidir. Göçmenler genellikle Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ilk Ramazanlarını yeni gelenekleri öğrendikleri bir zaman olarak hatırlıyorlar . Chicago’da doğan ve Washington bölgesindeki All Dulles Area Muslim Society’nin (ADAMS) bir üyesi olan Rizwan Jaka, birçok cemaat arkadaşının göçmen olduğunu veya kendisi gibi uluslararası bir mirasa sahip olduğunu belirtiyor – Hindistan, Pakistan ve Meksika’da kökleri var.

Dernek, Güney Asya, Orta Doğu, Afrika, Amerika ve diğer mutfaklar arasında dönen menülerle günlük iftar hizmeti vermektedir. Her yerdeki Müslümanlar gibi Jaka da 22 Mart’ta oruç tutma, dua etme, Kuran okuma, hayır kurumlarına bağış yapma, hayır işleri yapma ve iftar yemeği için toplanma ayına başlıyor. Jaka, ABD’de Ramazan’ın manevi gelişimin yanı sıra toplum kardeşliği zamanı olduğunu söylüyor. 29 yaşında Pakistan’dan göç eden Samira Jaweed, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ilk Ramazanını “Pakistan’da kutladığımızdan oldukça farklı” olarak hatırladığını söylüyor.

Orada ailesinin ramazanı çoğunlukla evde geçirdiğini söylüyor. Greater Cincinnati İslam Merkezi’nde cami etrafında dönen Ramazan etkinliklerine alıştı. “Bu, benzersiz bir Amerikan” diyor. Jaweed, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşadığı bir zorluğu itiraf ediyor: yaz saati uygulaması. Amerikalılar her baharda saatleri ilerlettikleri için karanlık daha sonra çöktüğü için, “Yıla ve kişinin yaşadığı yere bağlı olarak, Ramazan orucu sekiz saatten 18 saate kadar değişebilir” diyor. ABD’deki ilk birkaç Ramazan’ı, gün batımının saat 17.00 civarında olduğu kış aylarıydı. Hindistan’dan ABD’ye genç bir yetişkin olarak gelen Tariq Rasheed, Amerikalıların tüm aile için Ramazan etkinlikleri düzenlemesinden keyif alıyor. Şimdi Orlando, Florida İslam Merkezi’nde imam olan Rasheed, ABD’deki ilk Ramazanını “çok özel” olarak hatırlıyor.

Birçok ABD camisi, çeşitli uluslararası yemekleri içeren iftarlara ev sahipliği yapar, ancak tarihler (sol altta görülür) her zaman menüde yer alır. Yerel Müslüman cemaatin her akşam bir araya geldiğini söylüyor. Ailesi, “mübarek ayın her gecesi birlikte namaz kıldı, birlikte iftar etti, sosyalleşti ve yeni arkadaşlar edindi.” Hafta sonları cami, namazdan sonra hem erkeklerin hem de kadınların katıldığı spor etkinliklerine ev sahipliği yaptı. “Bütün bunlar benim için yeniydi” diyor ve Hindistan’da “ibadet yeri” olan camilere yalnızca erkeklerin geldiğini belirtiyor ve hepsi bu. Amerika Birleşik Devletleri’nde camilerin genellikle sosyal, dini ve hatta spor aktivitelerinin merkez noktası olmasını seviyor. Bugün Raşit, camisinde yerel kiliseler ve sinagogların katılımıyla dinler arası iftarlar düzenliyor. “Bu iftarlar benim için Ramazan’ın en önemli anları, çünkü çeşitli topluluklar arasında güçlü dostluklar oluşturuyorlar” diyor.

5/5 - (1 vote)
Haber Oku
Tidings Globe