Altının Sırları – Kaan Sarıaydın

1 min read

Altın başka hiç bir şeyin olmadığı gibi refah ve gücü simgeliyor. Asırlarca Altın ulusal egemenliğin nihai garantörüydü. Medeniyetler tarihi altının hikayesi diyebiliriz.

İnsanlık medeniyetlerinin ilk günlerinden beri insanlık altın için her türlü riske girmiştir. Altının büyük bir özelliği daimi yani kalıcı olmasıdır!

Dünyanın en büyük ve en çok işlem gören emtia piyasası altın piyasasıdır.

Pekin Altın Nedir?

Altının atom numarası 79’dur ve Altının parlak sarı rengi, asitlere karşı dayanıklılığı, doğada serbest halde bulunabilmesi ve kolay işlenebilmesi gibi özellikleri, insanların ilk çağlardan beri ilgisini çekmiştir. Yalnız Kral suyu altının çözünmesine yol açabilir.

Kral suyu (Aqua Regia) asitlerin az etki ettiği ya da etki etmediği altın gibi metallerle tepkimeye girebilen kuvvetli bir asit çözeltisidir. Hidroklorik asit ve Nitrik asitin 3:1 oranında göre karıştırılmasıyla oluşur. En güçlü oksidanlardan biri olan nitrik asit altının çok ufak neredeyse ölçülemez bir miktarını çözüp altın iyonuna dönüştürür. Ortamdaki hidroklorik asit ise bu altın iyonlarıyla birleşir. Altın iyonları eksildiğinden denge hali bozulur, bu da daha fazla altının çözünmesine yol açar.İlk defa Ebu Musa Câbir bin Hayyan tarafından bulunduğu tahmin edilmektedir.

Altın Hakkında Bazı Bilgiler

Tarihte yer yüzüne çıkarılan tüm altını eritirsek yalnız 20.7×20.7m boyutunda bir küp eder yada başka bir benzetmeyle tam 3 olimpik yüzme havuzunu doldurur.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe