///

ABD ve Avrupa’nın Ukrayna İçin Yeni Planlarını Devreye Alma Zamanı!

1 min read

İsrail – Hamas savaşı şu anda stabil durumda. Çatışma yoğunluğu azaldı ve iki taraf arasındaki müzakereler devam ediyor. Öbür taraftan ise ABD ile İsrail özellikle de Netanyahu-Biden arasındaki sorunlar gittikçe artıyor ve büyük kopuş yaşanıyor. Ayrıca İsrail’e 17,6 milyar dolar destek öngören tasarı ABD Temsilciler Meclisi’nde reddedildi. Bu durumda ABD’nin tekrar Ukrayna savaşına dönmesi beklenmekte. İsrail savaşı nedeniyle askıda kalan yardım paketlerinin yakın zamanda onaylanacağı ve tekrardan Ukrayna’ya ABD yardımlarının başlayacağını düşünmekteyim. Aynı zamanda Avrupa ülkelerinin de Ukrayna için yeni planlarını devreye sokmasını muhtemel görüyorum. Nitekim Batı tarafında plan değişikliği şart. Çünkü Ukrayna için sonun başlangıcına gelinmek üzere.

Meşhur karşı saldırıları başarısız olduğu gibi uzun zamandır gelmeyen yardımlar neticesinde de Ukrayna ordusu bırakın Rus savunmasını geçmeyi sahip olduğu mevzi ve şehirleri de kaybetmek üzere. Bahara doğru bu sefer Rusya’nın karşı saldırısının tekrar başlayacağını düşünüyorum. Özellikle Ukrayna’nın karşı saldırısına karşı iyi bir savunma yapan Rusya çok zaman kazandı. Bu sürede bazı batı yaptırımlarını deldi, ekonomik ve askeri destek edindi. Bilhassa İran ve Kuzey Kore’den önemli silahlar satın almaya başladı. Mevcut realite böyleyken ABD ve Avrupa ülkelerinin Rusya’ya karşı bu sefer çok daha ciddi askeri operasyonlara izin vererek ve daha nitelikli silahlar özellikle de hava gücü noktasında Ukrayna’yı destekleyerek savaş için yeni planlarını harekete geçirmek zorunda kalacaklarını düşünüyorum. Ukrayna ve Avrupa’nın bekası için artık savaşın çok daha şiddetlenerek daha kapsamlı bir çatışmaya dönmesi gerekiyor. Bu kapsamda daha önce verilmeyen silahların verilmesi gündem gelecek. Örneğin hava gücü bakımından F-16ların Ukrayna’ya verilmesi gündeme gelecek. Sürüncemede kalan bu mevzu artık çözülecektir. Nitekim Ukraynalı pilotlar neredeyse 1.5 senedir eğitimlerini aldılar ve bu süre zarfında eğitimler yoğunluklu bir şekilde devam etti.

5/5 - (1 vote)

Umut Güner

Tarihçi ve siyaset bilimci. Lisans eğitiminin ardından Kocaeli Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı. Uzun yıllar muhtelif vakıf, dernek ve organizasyonlarda toplumsal, kültürel ve entelektüel faaliyetler içerisinde bulundu. Türkiye ve ABD medyasında siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler konularında yazılar yazdı. Kitap çalışmaları ve uluslararası hakemli dergilerde yayınlamış akademik makaleleri bulunmaktadır. Berkeley Institute of Politics’de direktör olarak çalışmaktadır. Ortaçağ Tarihi, Sosyal ve Siyasî Organizasyonlar, Devlet, Siyaset ve İktidar Felsefesi ile Politik Kuramlar alanlarında akademik ihtisas çalışmaları yürütmektedir.

Haber Oku
Tidings Globe