ABD ekonomisi nedir? Amerika'nın geçim kaynakları nelerdir? ABD'nin doğal kaynakları nelerdir?
ABD ekonomisi nedir? Amerika'nın geçim kaynakları nelerdir? ABD'nin doğal kaynakları nelerdir?
//

ABD ekonomisi nedir? Amerika’nın geçim kaynakları nelerdir? ABD’nin doğal kaynakları nelerdir?

1 min read

ABD ekonomisi, dünyanın gayri safi yurtiçi hasılasının %22’sini oluşturan dünyanın en büyük ekonomisi unvanına sahiptir. Amerika Birleşik Devletleri, kişi başına düşen gelir açısından dünyanın ilk on ülkesinden biridir ve enflasyon oranı %1.5 civarındadır. Amerika Birleşik Devletleri doğal kaynaklar açısından zengindir ve dünyanın en büyük petrol ve doğal gaz üreticisidir.

Bunun yanı sıra köklü bir endüstriyel ve teknolojik altyapıya sahip dünyanın en büyük ikinci imalat ekonomisidir. Amerika Birleşik Devletleri dünyanın en büyük ve en etkili borsasına, New York Menkul Kıymetler Borsasına ve dünyanın finans piyasalarının merkezine sahiptir. Fortune 500 şirketlerinin 128’inin merkezi Amerika Birleşik Devletleri’ndedir. Bu ekonomik güç, ülkenin para birimini ABD dolarını dünyanın en önemli rezerv para birimi haline getirdi.

Petrol, çelik, makine, havacılık, elektronik, telekomünikasyon, kimyasallar, savunma sanayileri ve madencilik, büyüklüğü 20 trilyon dolara ulaşan bu dev ekonominin motorları. Buna ek olarak, dünyadaki birkaç tarım ve hayvancılık ülkesinden biri olarak Amerika Birleşik Devletleri’ndeki arazinin yaklaşık yarısı tarım arazisidir.

Bu uçsuz bucaksız topraklarda ileri teknoloji kullanılarak gerçekleştirilen yüksek verimli tarım ve hayvancılık faaliyetleri nedeniyle ciddi bir üretim fazlası yaşanmış ve bu durum ülkeyi dünyanın en önemli tarım ihracatçılarından biri haline getirmiştir. Ülkede yetiştirilen başlıca tarım ürünleri soya fasulyesi, tütün, pamuk, narenciye, buğday ve şeker pancarıdır.

5/5 - (2 votes)
Haber Oku
Tidings Globe