ABD Ara Seçimleri Neden Bu Kadar Önemli ve Kritik?
ABD Ara Seçimleri Neden Bu Kadar Önemli ve Kritik?
//

ABD Ara Seçimleri Neden Bu Kadar Önemli ve Kritik?

4 mins read

Kongre üyelerini ve valileri belirleyecek olan ABD ara seçimleri 8 Kasım 2022 tarihinde yapılacak. Başkanlık seçimlerinden iki yıl önce gerçekleşecek olan bu seçim, ülke tarihindeki en önemli ara seçim olarak nitelendiriliyor. 8 Kasım’da yapılacak olan ara seçimlerin ABD’nin ulusal ve uluslararası gidişatı üzerinde büyük etkisi olacağı muhakkak.

2022 ABD ara seçimleri, Amerika Birleşik Devletleri’nin mevcut küresel atmosferde tek süper güç olarak konumunu koruma uğraşını sürdürdüğü bir dönemde tüm gözleri üzerine çekmektedir. Bilhassa 2024 ABD başkanlık seçimleri öncesinde iki büyük parti arasındaki güç dengesinin yeniden ölçülmesi adına ve ülkenin iç politika dinamiklerini anlamak için önemli bir sınavdır. 2022 ABD ara seçimleri 5 Kasım 2024’te yapılacak olan 60. ABD başkanlık seçimlerini derinden etkileyeceği için bir ön hazırlık işlevi de görmektedir.

Georgia, Pennsylvania, Arizona, Ohio, Nevada ve Kuzey Carolina gibi eyaletler 2022 ara seçimlerinin kaderini belirleyecek olan kilit eyaletler olarak öne çıkmakta ve kamuoyunda sıklıkla gündem olarak tartışılmaktadır.

Her dört yılda bir yapılan ABD başkanlık seçimleri sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan halkları değil, tüm dünya gündemini yakından ilgilendiren önemli bir olaydır. ABD ara seçimleri iki yılın sonunda ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi için düzenlenmektedir. Senato ve Temsilciler Meclis’i üyelerinin ülkenin politikaları ve gündemi üzerinde doğrudan bir etkiye sahip kişiler olması bu seçimleri daha da önemli kılıyor. Meclis üyeleri iki yıllık bir süre için seçilirler, bu nedenle Temsilciler Meclisindeki 435 sandalyenin tamamı ara seçimlerde belirlenir. Senatörler, kademeli olarak altı yıllık dönemler için seçilirler.

İktidarda olan Demokratlara ve özellikle Başkan Joe Biden’a yönelik olarak bu ara seçimi bir güç gösterisi olarak gören Cumhuriyetçiler, başta kürtaj yasası, Afganistan’dan tartışmalı geri çekilme ve Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden’ın Çin ile olan ticari bağları gibi konuları seçimde önemli bir propaganda aracı olarak kullanıyor.

Meclisi Kontrol Etmek İçin Önemli Bir Araç

Bu seçimler aynı zamanda Demokrat Parti’nin ve Cumhuriyetçi Parti’nin Senato ve Temsilciler Meclisi’ni kontrol etmesi ve kendi çoğunluğunu hâkim kılması için önemli bir politik araçtır. İki kanadı da kontrol eden iktidar partisi veya muhalefet ülke ile ilgili alınacak önemli kararlarda siyaseti belirlemek ve yönlendirmek için bu çoğunluğa azami önem vermektedir. Kongre seçimleri olarak da adlandırılan ara seçimler dört yılda bir gerçekleşen ara seçimler kadar dikkat çekmese ve halk tarafından önem verilmese de yukarıda bahsettiğimiz gibi Amerika Birleşik Devletleri’nin yönetimi için kritik bir değere ve öneme sahiptir.

Ara seçimler ayrıca ilerleyen yıllarda yapılacak olan başkanlık seçimi için de önemli ipuçları sunmaktadır. Özellikle Başkan Joe Biden’ın geçen başkanlık süresi boyunca uyguladığı ve izlediği politikaların iç siyasetteki dönüşümü ve aldığı karşılık bakımından da önemlidir.

Ara Seçimlerin Maaliyeti Başkanlık Seçimi Maaliyetine Yaklaşmış Vaziyette

Seçim reklamlarının maliyeti, TV ve radyo gibi geleneksel medya ile Facebook, Twitter, Instagram vb. gibi modern sosyal medya arasında bölünmüş bir şekilde önemli bir maddi güç yarattı. Ara seçimlerin şu ana kadar ulaştığı toplam maliyet 10 milyar doları aşmış durumda.

Bu rakamlar, 2020 ABD başkanlık seçimlerinin maliyetinin de çok üzerine çıktı. 2022 ara seçimlerinde bu derece yüksek bir maliyetin oluşması bu seçimlerin önemini ve ne kadar kritik olduğunu göstermesi bakımından önemli bir ayrıntı olarak gözüküyor. Özellikle de stratejik hedeflerine ulaşmak için milyarlarca dolar bağışlayan bağışçıların ve parti mensuplarının bu seçime Amerika’nın geleceği adına eski seçimlere göre daha fazla önem atfettikleri ve ciddiye aldıkları aşikar.

2022 ara seçimlerinin yarattığı giderlerin çok fazla olmasının bir diğer nedeninin ise ülkede var olan kutuplaşma eğiliminin olduğunu söylemek mümkün. Cumhuriyetçiler ve Demokratlar için 2024 başkanlık seçimleri adına önemli bir prova olan bu ara seçimlerde daha önceki ara seçimlerin aksine seçmen rekoru kırılabileceği, araştırmacılar ve analistler tarafından da dile getirilmektedir.

Amerika’da Yaşayan Türklerin Kaderini Etkileyen Bir Seçim Olacak

Amerika’nın en önemli eyaletlerinden biri olan Pensilvanya’da Türk asıllı Dr. Mehmet Öz Cumhuriyetçi aday olarak ön plana çıkıyor. Pensilvanya gibi önemli bir bölgeden Dr. Mehmet Öz’ün aday olarak çıkarılması ara seçimlere damgasını vurmuş vaziyette. Çünkü ister ABD başkanlık seçimlerinde, isterse de ara seçimlerde olsun Pensilvanya her zaman yüksek profilli bir eyalet olarak bilinmektedir. Doktor Öz’ün Demokrat rakibi John Fetterman, 20 Ağustos ile 30 Eylül arasında 10 farklı kurumun katıldığı bir ankette ortalama yüzde 48 puan oy alarak özgüven sağladı ve Dr. Mehmet Öz’e ciddi bir mesaj verdi. 

Ankette 5 puan geride olan Mehmet Öz’e yönelik başta Ermeni ve Yunan lobisi olmak üzere ABD’de ciddi bir muhalefet söz konusu. Türk asıllı olması ve sözde Ermeni soykırımı konusunda herhangi bir açıklama yapmamasının yanı sıra, kampanya sırasında sıklıkla kırdığı potlar, Dr. Mehmet Öz’ü seçimde zaman zaman zor durumlara soktu. Aynı zamanda ABD basınında sıklıkla gündeme gelen ve tartışılan Mehmet Öz’ün 300 köpeği deney olarak kullandığı iddiası, aleyhine bir koz olarak muhalifleri tarafından kullanılıyor. Fakat rakibi John Fetterman’ın sağlık sorunları yaşaması nedeniyle Mehmet Öz şu an için avantajlı bir konuma geçmiş ve arayı kapatmış vaziyette.

5/5 - (3 votes)
Haber Oku
Tidings Globe