Recep Tayyip Erdoğan'ın Hastalığı Nedir? Erdoğan'ın Hastalığı Gastroenterit Belirtileri ve Tedavisi!
Recep Tayyip Erdoğan'ın Hastalığı Nedir? Erdoğan'ın Hastalığı Gastroenterit Belirtileri ve Tedavisi!
//

Recep Tayyip Erdoğan’ın Hastalığı Nedir? Erdoğan’ın Hastalığı Gastroenterit Belirtileri ve Tedavisi!

2 mins read

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son günlerde katıldığı Ülke TV ve Kanal 7 ortak yayını sırasında rahatsızlandı ve canlı yayın ara vermek zorunda kaldı. Erdoğan’ın mitinglerde midesini üşüttüğü düşünülürken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanının gastroenterit enfeksiyonu geçirdiğini belirtti. Bugün ise Erdoğan’ın programları tekrar iptal edildi. Peki, gastroenterit enfeksiyonu nedir ve belirtileri nelerdir? Ayrıca, gastroenterit nasıl tedavi edilir?

Gastroenterit, sık görülen bir sağlık sorunu olup ishal ve kusmaya neden olur. Bakteriyel veya viral kaynaklı olabilen bu sorun her yaşta insanı etkileyebilir. Gastroenterit, mide ve bağırsak üşütmesi, bağırsak bozukluğu gibi genel olarak bilinen isimlerle anılır. Gastroenterit, sulu ishal, kramp şeklinde karın ağrısı, bulantı, kusma ve ateşle kendini gösterir. Viral gastroenterit, bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Gastroenterit Nedir?

Tedavi yöntemleri arasında bol sıvı tüketimi, elektrolitlerin yerine konması, antibiyotik kullanımı (bakteriyel kaynaklı gastroenteritlerde), antiemetikler (kusmayı önleyici ilaçlar) yer alabilir. Kendinizi ve başkalarını gastroenteritten korumak için, ellerinizi düzenli olarak yıkayın, temiz su içmeye ve hijyenik koşullarda yiyecekler tüketmeye özen gösterin.

Gastroenterit için kesin bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte, öncelikli olarak hastalığın önlenmesi amaçlanır. Kirli besinlerden ve sulardan uzak durmanın yanı sıra, sık sık ellerin yıkanması bu rahatsızlıktan korunmak için önemli bir yöntemdir. Gerçek grip yalnızca solunum sistemi üzerinde etkili olan bir virüstür. Mide üşütmesi ise genellikle mide grip olarak adlandırılır ancak klasik grip ile aynı değildir.

Mide üşütmesi belirtileri genellikle enfeksiyon sonrasında 1-2 gün içinde başlar. Belirtiler çoğunlukla 1-2 gün sürer, ancak bazen 10 güne kadar sürebilir. Terleme, kusma ve ishal nedeniyle ciddi sıvı kaybı yaşandığı için sıvı tüketimi son derece önemlidir.

Viral gastroenteritin temel komplikasyonu olan dehidrasyon, ciddi bir su, tuz ve mineral kaybıdır. Eğer sağlıklıysanız ve kaybettiğiniz sıvıları yerine koyacak kadar içiyorsanız, dehidrasyon sorun teşkil etmeyecektir. Ancak bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler ciddi bir sıvı kaybı yaşadıklarında susuz kalmaları mümkündür. Kaybedilen sıvıların damar yoluyla verilmesi için hastanede tedavi gerekebilir. Dehidrasyona dikkat edilmezse ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilir.

5/5 - (1 vote)
Haber Oku
Tidings Globe