30 Nisan Uluslararası Caz Günü: Sesli Düşünmenin Sanatını Kutlama Günü
30 Nisan Uluslararası Caz Günü: Sesli Düşünmenin Sanatını Kutlama Günü
//

30 Nisan Uluslararası Caz Günü: Sesli Düşünmenin Sanatını Kutlama Günü

3 mins read

Uluslararası Caz Günü, müziğin armağanını kutlamak ve bir topluluk olarak bir araya gelmek için güzel bir zamandır. Çeşitli müzisyenleri dinlemek ve yeteneklerini dünyanın her yerinde canlı olarak duymak, duyurmak için bir şans. Dünyanın dört bir yanından müzik severler, günü ve bu özel müzik türünü kutlamaya yardımcı olmak için caz festivallerine, partilere ve etkinliklere katılmak üzere her sene 30 Nisan günü bir araya geliyorlar. Bu özel günde aynı zamanda caz müziğinin hayatın her kesiminden insanları bir araya getirme ve dünyanın dört bir yanından insanları bir araya getirme yeteneğini de vurgular. Mümkün olan en iyi yollardan biri olan müzik aracılığıyla kültürlerarası diyalog ve karşılıklı anlayış ihtiyacını gün ışığına çıkarır.

Müziğin gücü, katılımcılar farklı geçmişlerden insanlara baktığında, farklılıklarını unutup cazı kutlamak için bir araya geldiklerinde ortaya çıkacaktır. Barışı, çeşitliliği, farklı kültürler arasında saygıyı teşvik etmeyi ve insan hakları ve onuruna olan ihtiyacı vurgulamayı amaçlamaktadır.

Her şey 2011 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün Dünya Caz Günü’nü caz müziğini tanıma ve dünyanın dört bir yanındaki insanları birleştirme rolünü belirtme fırsatı olarak ilan etmesiyle başladı. Fikrin kendisi caz piyanisti ve UNESCO İyi Niyet Elçisi Herbie Hancock’tan doğdu. UNESCO Genel Direktörü ve Hancock birlikte etkinliğe başkanlık eder ve her yıl dünyanın dört bir yanından insanların kutlamaya katılmasını sağlar. Paris, New Orleans ve New York gibi şehirler, halkı etkinlik hakkında eğitmeye başlayan ve Caz Günü’ne heyecan katan ilk şehirlerden bazılarıydı. O zamanlardan beri güçleniyor ve insanlar her yıl dünyanın dört bir yanından müzik severlerin caz müziği dinleme ve yapma deneyimini paylaşabilecekleri bugünü 30 Nisan gününü dört gözle bekliyor.

Caz müziği tam anlamıyla sesli düşünmenin sanatı olduğundan dolayı bugünde caz severlerin bir kısmı kutlamak için düzenlenen festivallere katılıyor, bir kısmı Jam Sessions gibi etkinliklere, bir kısmı ise evinde kahvesini yudumlarken tüm zamanların en iyi Caz Standartlarından oluşan listelerini dinleyerek kutluyor. Sizlerde coşkuyla kutlanan Uluslararası caz gününde ülkenizde düzenlenen festivallere, workshoplara, konferanslara, konserlere, etkinliklere katılıp kutlayabilirsiniz. Herbie Hancock’ın düzenlemiş olduğu caz müziğinin yıldızları ile birlikte tam anlamıyla yıldızlar geçidi olacak ve tüm dünyada canlı olarak yayımlanacak. “All-Star Global Concert”, 30 Nisan’da 16:00 EDT/13:00 PDT/22:00 CET’de, Türkiye’de ise saatler 23:00’ı gösterdiğinde jazzday.com, unesco.org, Uluslararası Caz Günü YouTube ve Facebook kanalları ve diğer satış noktalarında dünya çapında web üzerinden yayınlanacak. Diğer bir seçenek olarak evde otururken bir yandan haftanın yorgunluğunu atarken bir yandan da sizler için hazırlamış olduğum tüm zamanların en çok dinlenen caz standartları listesini dinleyebilirsiniz.

1- Misty – Ella Fitzgerald

2- Angel Eyes – Ella Fitzgerald

3- Round Midnight – Ella Fitzgerald

 4- Body And Soul – Billie Holiday

5- My Funny Valentine – Ella Fitzgerald

6- Autumn In New York – Ella Fitzgerald & Louis Armstrong

7- Blue in Green – Miles Davis

8- Somewhere Over The Rainbow – Sarah Vaughan

9-  All The Things You Are – Ella Fitzgerald

10- All of Me – Ella Fitzgerald

5/5 - (206 votes)

Özlem Şafak

17 Ekim 1990 Tarihinde İzmir'de dünyaya geldi. Babası Mehmet ŞAFAK'ın TRT İzmir Radyosu TSM Ses Sanatçısı olması dolayısı ile müzikle doğup büyüdü. İzmir Yaşar Üniversitesi'nin Opera bölümünün yetenek sınavını burslu olarak kazanıp, ilk yıl eğitimini Opera Bölümünde tamamladı. Daha sonraki yıllarında ise Caz Bölümünün açılmasıyla Caz Vokal Bölümüne geçiş yaptı. Üniversite eğitimi süresince Caz Vokal, Klasik armoni, Piano, Flüt, Caz Armonisi, Caz Tarihi ve Caz Ritmleri, Caz Ensemble ve Improvisation dersleri alarak Üniversite'nin ilk Caz Bölümü eğitimi alan öğrencilerinden olarak başarılı bir şekilde yarım dönem erken mezun oldu. YouTube Kanalında, Pandemi döneminde Cover Videoları hazırlayıp müzikseverlerle paylaştı. Müzik hayatına şu anda kendi beste çalışmaları ve konserler ile devam etmektedir.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Haber Oku
Tidings Globe