WordPress’te Önbelleğinizi Nasıl Temizleme (Adım Adım)

5 mins read

Son zamanlarda, okuyucularımızdan biri bize WordPress’te önbelleği nasıl temizleyeceğimizi sordu?

Web tarayıcınız, barındırma sunucunuz ve önbelleğe alma eklentilerinin tümü, web sitenizde yaptığınız değişiklikleri hemen görmenizi zorlaştırabilecek önbelleğe alınmış içerik sunabilir.

WordPress önbelleğinizi temizlemek de sık sık duyacağınız ilk sorun giderme tavsiyesidir.

Bu yazıda, WordPress’te önbelleği nasıl düzgün bir şekilde temizleyeceğinizi göstereceğiz. Bu kılavuzda tarayıcı önbelleği, web barındırma önbelleği ve en iyi WordPress önbelleğe alma eklentilerini ele alacağız.

WordPress’te Önbelleğe Alma Nedir?

Önbelleğe alma çözümleri, web sitenizin statik sürümlerini bir önbellekte saklar. Bu, siteniz her yüklendiğinde WordPress’in daha ağır PHP komut dosyalarını çalıştırmayı atlamasını sağlar.

Önbelleğe alma işlemi, WordPress hızını ve performansını ve genel kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yardımcı olur.

WordPress için kullanılabilen birkaç farklı önbellekleme çözümü vardır. En popüler yöntem, WP Rocket veya WP Super Cache gibi bir WordPress önbellek eklentisi kullanmaktır .

Bu eklentiler, hangi dosyaların ve medyanın önbelleğe alınacağını, önbelleğin ne zaman sona ereceğini, önbelleğin ne zaman temizlendiğini ve daha fazlasını kontrol etmenizi sağlar.

Barındırma sağlayıcınıza bağlı olarak, WordPress önbelleğe alma özelliği zaten yerleşik olabilir. Örneğin, WP Engine gibi yönetilen WordPress barındırma şirketleri kendi önbelleğe alma çözümlerini çalıştırır.

Bluehost ve SiteGround gibi popüler WordPress ana bilgisayarları da kullanıcıları için dahili önbelleğe alma özelliğine sahiptir.

WordPress güvenliğinizi artırmak için Sucuri veya Cloudflare gibi bir web uygulaması güvenlik duvarı kullanıyorsanız , sitenizi hızlandırmak ve hizmet dışı kalma süresini azaltmak için bir önbellek de vardır.

Son olarak, çoğu modern web tarayıcısı, web tarayıcınızda sayfaların önbelleğe alınmış sürümlerini de depolar.

WordPress Web Sitesi Önbelleğinizi Neden Temizlemelisiniz?

Bazen önbellek, WordPress web sitenizde yapılan değişikliklerin farkına varmaz . Sitenizin yeni sürümünü yüklemek yerine eski bir sürümü görmek zorunda kalacaksınız.

Bu, hem sizin hem de ziyaretçilerinizin yaptığınız güncellemeleri görmesini engelleyecektir.

WordPress önbelleğinizi temizlemek, web sitenizin en son sürümünün her zaman yayında olmasını sağlar.

Yöntem 1: Web Tarayıcınızın Önbelleğini Temizleyin

Öncelikle, web tarayıcınızın önbelleğini temizlemeniz gerekir. Çoğu web tarayıcısı, yükleme hızlarını iyileştirmek için stil sayfaları, JavaScript, resimler ve diğer web sitesi dosyaları gibi statik web sitesi içeriğini depolar.

Ancak bazen, web tarayıcıları bir web sayfasının değiştiğini fark etmeyebilir. Yeni bir kopya almak yerine, sayfayı tarayıcınızda depolanan önbelleğe alınmış sürümden yüklerler.

Google Chrome’da tarayıcı önbelleğinizi temizlemek için menü simgesini tıklayın, ardından Diğer Araçlar » Tarama Verilerini Temizle öğesini seçin.

Bu, önbellekten kaldırmak istediğiniz içeriği seçebileceğiniz bir açılır pencere açar.

‘Önbelleğe alınan resimler ve dosya’ kutusunun işaretli olduğundan emin olun, ardından ‘Tarama verilerini temizle’ düğmesini tıklayın.

Artık tarayıcınızın önbelleğini başarıyla temizlediniz. Sitenizin yeni sürümünün yüklenip yüklenmediğini görmek için WordPress blogunuzu ziyaret edebilirsiniz.

Web sitenizde yaptığınız değişiklikleri hala göremiyorsanız, bu makaledeki diğer yöntemlere geçin.

Yöntem 2: WordPress Önbelleğe Alma Eklentinizdeki Önbelleği Temizleyin

Sitenizde bir WordPress önbelleğe alma eklentisi kullanıyorsanız, eklenti önbelleğinizi temizlemeniz gerekir.

En popüler WordPress önbelleğe alma eklentilerinden bazılarıyla önbelleğinizi nasıl temizleyeceğiniz aşağıda açıklanmıştır.

WP Rocket’te Önbelleği Temizle

WP Rocket, piyasadaki en iyi WordPress önbelleğe alma eklentisidir . WP Rocket kullanmanın en iyi yanı, WordPress önbelleğinizi proaktif olarak arka planda oluşturmasıdır, böylece kullanıcılarınıza her zaman sitenizin önbelleğe alınmış bir sürümü sunulur.

Ayrıca önbelleğe alınmış dosyaları tek bir tıklamayla temizlemeyi çok kolaylaştırır.

Ayarlar » WP Roketine gidin ve eklenti panosundaki ‘Önbelleği Temizle’ düğmesini tıklayın.

Şimdi WP Rocket, önbelleğe alınmış tüm dosyalarınızı sizin için temizleyecektir.

WP Süper Önbellekte Önbelleği Temizle

WP Super Cache, bir başka popüler WordPress önbelleğe alma eklentisidir. Önbelleğe alınmış tüm içeriği tek bir tıklamayla temizlemenize veya temizlemenize olanak tanır.

WordPress yönetici panonuzda Ayarlar » WP Süper Önbellek’e gidin ve ardından ‘Önbelleğe Alınmış Sayfaları Sil’ bölümündeki ‘Önbelleği Sil’ düğmesini tıklayın.

Şimdi, WP Super Cache önbelleğe alınmış tüm dosyaları web sitenizden siler.

W3 Toplam Önbelleğinde Önbelleği Temizle

W3 Total Cache, yaygın olarak kullanılan bir WordPress önbellek eklentisidir. Yukarıdaki diğer eklentiler gibi, tek bir tıklama ile tüm önbellekleri temizleyebilirsiniz.

Performans » Gösterge Tablosuna gitmeniz ve ardından ‘tüm önbellekleri boşalt’ düğmesini tıklamanız gerekir.

W3 Total Cache artık siteniz için tüm önbelleğe alınmış içeriği silecektir.

Yöntem 3: WordPress Hostinginizde Önbelleği Temizleyin

Bazı WordPress barındırma sağlayıcıları, WordPress’i hızlandırmaya yardımcı olmak için yerleşik önbelleğe alma seçeneklerine sahiptir.

En popüler WordPress ana bilgisayarlarından bazılarında web barındırma önbelleğinizi nasıl temizleyeceğiniz aşağıda açıklanmıştır.

WP Motorunda Önbelleği Temizle

WP Engine, en iyi yönetilen WordPress barındırma sağlayıcılarından biridir. Kendi yerleşik önbelleğe alma çözümlerine sahiptirler, bu nedenle kullanıcıların bir önbelleğe alma eklentisi yüklemelerine gerek yoktur.

Sitenizde değişiklikler yaptıysanız ancak bunlar görünmüyorsa, WordPress yönetici alanınızdan WP Engine önbelleğini temizleyebilirsiniz.

WordPress yönetici çubuğunuzdaki ‘WP Engine’ menü öğesini tıklamanız, ‘Önbelleğe alma’ menü seçeneğini seçmeniz ve ardından ‘Tüm önbellekleri temizle’ düğmesini tıklamanız gerekir.

Yöntem 4: WordPress Güvenlik Duvarı Eklenti Önbelleğinizi Temizleyin

Web sitenizi korumak için Sucuri gibi bir WordPress güvenlik duvarı kullanıyorsanız , temizlemeniz gereken başka bir önbellek katmanı vardır.

WordPress yönetici panelinizde Sucuri » Güvenlik Duvarı (WAF) seçeneğine giderek Sucuri önbelleğinizi temizleyebilirsiniz .

Ardından, ‘Önbelleği Temizle’ menü seçeneğini seçin ve ardından ‘Önbelleği Temizle’ düğmesini tıklayın.

Bonus ipucu: WordPress sitenizi yakın zamanda taşıdıysanız, DNS önbelleğinizi de temizlemeniz gerekebilir. Bu, güncel DNS bilgilerini almanızı ve sitenizin en yeni sürümüne erişmenizi sağlar. Daha fazla ayrıntı için DNS önbelleğinizi nasıl temizleyeceğinize ilişkin kılavuzumuza bakın .

Bu makalenin, WordPress’te önbelleğinizi nasıl temizleyeceğinizi öğrenmenize yardımcı olduğunu umuyoruz. Ayrıca, bir e-posta bülteninin nasıl oluşturulacağına ilişkin adım adım kılavuzumuzu ve küçük işletmeler için en iyi canlı sohbet yazılımı konusunda uzman seçimlerimizi görmek isteyebilirsiniz.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe