Siyahi Tarihi Ayı Nedir ve Nasıl Ortaya Çıktı?
Siyahi Tarihi Ayı Nedir ve Nasıl Ortaya Çıktı?

Siyahi Tarihi Ayı Nedir ve Nasıl Ortaya Çıktı?

2 mins read

Dartmouth Üniversitesi’nden tarihçi Matthew Delmont, siyah toplulukların onu hatırlamak ve ona değer vermek için tarihlerine ayrılmış bir haftaya veya aya ihtiyaçları olmadığını söylüyor.

Amerika Birleşik Devletleri genelinde Siyah Tarih Ayı devam ederken okullarda ve özel organizasyonlarda konuşmalar yapan tarihçi Delmont, siyahi Amerikalıların tarihi mirasının “Günlüklerde, aile kayıtlarında, siyah gazetelerde hikayeler aracılığıyla kayıtlı tutuldu” dedi.

Nasıl başladı?

Afrikalı Amerikalıların ABD ulusuna katkılarının kutlanması 1926’da Negro Tarih Haftası ile başladı (daha sonra “Siyah” veya “Afrikalı Amerikalı” ile değiştirilen terim kullanılarak).

Hafta, Özgürlük Bildirgesi’ni imzalayan Başkan Abraham Lincoln ile köleliğe karşı savaşan ve kölelikten kaçışından sonra bir sosyal reformcu olan Frederick Douglass’ın doğum günlerine denk gelecek şekilde ayarlandı. Bu hafta, Siyahların başarılarının tüm yıl boyunca kutlanacağı günü bekleyen tarihçi Carter G. Woodson’ın buluşuydu.

Tarih haftası, Siyah öğrencilerin bulunduğu okullar için eğitim materyallerine yol açtı, ancak beyaz öğrencilerin bulunduğu birçok ayrılmış okul, önemli Siyahi insanlarla ilgili bilgilerden mahrum kaldı.

Stanford Üniversitesi Eğitim Enstitüsü’nde yardımcı doçent olan Michael Hines, kutlamanın tarihiyle ilgili bir video konferansında, “Siyahları sıklıkla aşağılayan ve insanlıktan çıkaran dönemin geleneksel müfredatına doğrudan bir meydan okumaydı” diyor.  “Bu sosyal ve politik eşitlik için gerekliydi. Birkaç kayda değer siyahilerin başarısı hakkında konuşmaktan daha fazlası için Siyahi Tarih Haftası eylemiydi” diyor.

Elli yıl sonra, Amerika Birleşik Devletleri’nin iki yüzüncü yıldönümü kutlamaları sırasında, Başkan Gerald R. Ford, “Siyahi Amerikalıların çok sık ihmal edilen başarılarını onurlandırma fırsatını yakalamanın zamanının geldiğini” söyleyerek, haftayı Siyah Tarih Ayı adlı ulusal bir aylık anmaya dönüştürdü.

Günümüzde Siyahi Tarih Ayı Anmaları

Bu ay ile ilgili olarak günümüzde bu ay süresince konuşmalar ve performanslar düzenleniyor. Okullar kayda değer Afrikalı Amerikalılara odaklanıyor. Özellikle Martin Luther King Jr. ve Rosa Parks gibi siyahi popüler kişiler ön plana çıkıyor. Tarihçi Delmont, “Siyahlar bu tarihe her zaman değer verdiler” diyor. “Siyah Tarih Ayı, diğerlerinin siyah Amerikalıların Amerika Birleşik Devletleri’nde ne kadar etkili olduğunu anlamalarına yardımcı oldu.”

Tarih metinlerinin büyük bir kısmı zaten beyaz Amerikalıların deneyimlerine odaklanıyor ve Siyah Tarih Ayı, ülkenin geçmişini farklı bir perspektiften görmek için önemli bir katkı. Delmont, “Siyah Amerikan tarihini anlamadan Amerikan tarihini anlayamazsınız” diyor.

Mahkhyieah Lee

Delmont, Black Lives Matter hareketinin ve polis vahşetine karşı 2020 protestolarının, Amerikalıların Siyah Amerikalıların deneyimlerinin tüm ırkları ve geçmişleri hakkında daha fazla tanınmasına yol açtığını söylüyor. Amerikalılar, tarihlerinin bir zamanlar düşündüklerinden daha az eşitlikçi ve onurlu olsa da, daha zengin ve daha karmaşık olduğunu anlamaya başladılar.

Yeni akademisyenler, daha önce marjinalleştirilmiş Amerikalıların katkılarına ve hikayelerine daha fazla dikkat ediyor. Bir tarihçi olarak Delmont, oy hakları, kölelik ve ayrımcılık dahil olmak üzere ulusun geçmişinin iyi ve kötü yönlerini tartışmaya değer görüyor.

Kaynak: Share America

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe