Robert Beverley kimdir? Robert Beverley biyografisi nedir?
Robert Beverley kimdir? Robert Beverley biyografisi nedir?

Robert Beverley kimdir? Robert Beverley biyografisi nedir?

1 min read

Bir başka zengin çiftçi ve The History and Present State of Virginia (Tarih ve Şimdiki Virginia Eyalet, 1705, 1722) adlı eserin yazarı olan Robert Beverley, Virginia sömürgesinin tarihini insancıl ve canlı bir biçimde anlatır. Byrd gibi, o da Kızılderililere hayrandı ve Virginia ile ilgili garip Avrupa inanışlarına – örneğin “Oraya giden herkes siyahlaşıyor” — dikkat çekti. Güneylilerin bugün de yaşattıkları bir özellik olan büyük misafirperverliklerine işaret etti.

İnsana ait kusurlara veya çılgınlıklara ironi, alay veya espri ile saldırılan gülünç taşlamalara sömürgeleşmiş güneyde sık sık rastlanır. Bir grup kızgın göçmen, Georgia’nın hayırsever kurucusu General James Oglethorpe’u A True and Historical Narrative of the Colony of Georgia (Georgia Sömürgesinin Gerçek ve Tarihsel Hikayesi, 1741) başlıklı hikayesinde hicvettiler. Onları öylesine fakir ve aşırı çalışmış hale getirerek alçakgönüllü olmalarını sağladığı ve daha fazla hırslı olmanın getireceği endişelerden sakındığı için generale sözde teşekkür ettiler.

The Sotweed Factor adlı kaba ve satirik şiir, Maryland sömürgesini hicveder. Ebenezer Cook adlı bir İngiliz olan yazar, tütün tüccarı olmayı denemiş ama başarılı olamamıştı. Cook sömürgenin kaba yönlerini açıklamış ve sömürgecileri onu kandırmakla suçlamıştı. Şiir abartılmış bir lanetle biter:

“May wrath divine then lay those regions waste / Where no man’s faithful nor a woman chaste. “ Genelde sömürgeleşmiş Güney, hafif dünyevi, bilgili ve gerçekçi edebiyat geleneği ile ilişkilendirilebilir. İngilizlerin edebi yöntemlerini taklit eden güneyliler Yeni Dünya’nın belirgin şartlarını esprili, doğru gözlemleyerek yaratıcılıkta çok üst seviyeye ulaştılar.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe