II. Wilhelm kimdir? II. Wilhelm hayatı ve biyografisi!

1 min read

Wilhelm son Alman imparatoru (kaiser) ve savaş politikaları Birinci Dünya Savaşı’nın gerçekleşmesine yardımcı olan Prusya kralıydı.

Wilhelm, 27 Ocak 1859’da, Prusya Veliaht Prensi Frederick ve İngiltere Kraliçesi Victoria’nın kızı Victoria’nın en büyük çocuğu Berlin’de doğdu. Zor bir doğum Wilhelm’i her zaman gizlemeye çalıştığı solmuş bir kolla bıraktı. 1881’de askerlik döneminden sonra Wilhelm, Schleswig-Holstein Prensesi Augusta Victoria ile evlendi ve yedi çocukları oldu.

1888’de Wilhelm’in babası III. Frederick olarak başarılı oldu. Kısa bir süre sonra öldü ve 29 yaşında Wilhelm kaiser yaptı. Daha önce büyük Alman devlet adamı Otto von Bismarck’a hayran olmasına rağmen, iki yıl içinde Wilhelm istifasını zorladı. Alman silahlı kuvvetlerinin, özellikle de donanmanın gücünü artırmaya güçlü bir inançlıydı. İngiltere’ye yönelik politikaları çelişkilidir. İngiltere’nin deniz genişlemesi ve agresif Alman sömürgeci genişlemesi politikasıyla yabancılaştı ve ayrıca İngilizlere karşı mücadelelerinde Boers’ı destekledi. Ama aynı zamanda İngiliz kraliyet ailesi ile de yakından ilgiliydi ve özellikle büyükannesi Kraliçe Victoria’ya düşkündü.

Arşidük Franz Ferdinand’ın 1914’te Saraybosna’ya suikastını takiben Wilhelm, Avusturyalıları Sırbistan’a karşı uzlaşmaz bir çizgi benimsemeye teşvik etti ve savaş sırasında onlara Alman desteği için etkin bir ‘boş çek’ yazdı. Bunun tetikleyeceği zincirleme reaksiyonun farkında değil gibi görünüyordu. Rusya ve müttefikleri Fransa ve İngiltere, Almanya ve Avusturya’ya karşı savaşa girdiler. Wilhelm, Almanya silahlı kuvvetlerinin seferberliğini azaltmaya çalıştı, ancak Almanya ordusu tarafından engellendi. Teorik olarak yüksek komutan iken, Wilhelm kendisini askeri kararlardan dışladı, ancak bazı generallerin ve politikacıların görkemli savaş hedeflerini teşvik ederek uzlaşma barışı şansını sakatladı.

1918’de Amerika Birleşik Devletleri’nin savaşa tam ölçekli girişi, yıllarca yıpranmaya dayalı hendek savaşından kaynaklanan ciddi Alman insan ve malzeme kıtlığı ile birleşince, Almanya’nın askeri çöküşüne yol açtı. Wilhelm çekilmek zorunda kaldı ve Hollanda’da sürgüne gitti. Muzaffer müttefiklerin onu savaş suçları için iade etme ve deneme girişimleri hiçbir şeye gelmedi. Adolf Hitler’in 1933’ten sonra iktidara gelmesiyle, Wilhelm restore edilmeyi umuyordu, ancak hiçbir şeye gelmediler ve 4 Haziran 1941’de öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe