Değersizlik duygusu nedir? Değersizlik duygusu ile nasıl baş edilir?

1 min read

Uzman Klinik Psikolog Müjde Yahşi husus ile ilgili mühim bilgiler verdi.

Değersizlik duygusu ve kendini kıymetli hissetmek çoğu insan amacıyla ehemmiyet taşır.Kendini değersiz hisseden şahıs toplum ortamında ya da içsel olarak kendini ehemmiyetsiz görür ve varlığının bir değer taşımadığına inanır.Ancak gerçekte “Hiç kimse sizin izniniz olmadan, size kendinizi değersiz hissettiremez.” Bu söz öyle doğru bir söz ki, size kim ne söylerse söylesin, size her kim ne yaparsa yapsın eğer sizde “Ben değersizim” inancı yoksa kimse sizi değersiz hissettiremez.

“Mesajıma yanıt vermedi acaba bana kırıldı mı?”
“Yoldayken karşılaştık bana baktı ama selam vermedi acaba görmemezlikten mi geldi?”
“Bana tip tip bakıyor acaba neyimi beğenmiyor?”
“Çaya çağrı ettim kabul etmedi acaba benden hoşlanmadı mı?”

“Acaba” diye devam eden o iç sesleriniz gerçekte zihninizde barındırdığınız olumsuz düşüncelerinizdir. Olumsuz düşünceleriniz size kendinizi olumsuz hissettirir.Olumsuz düşünceleriniz ve duygularınız davranışlarınızı hem de yaşama bakışınızı olumsuz etkiler.

Aslında bunların tüm sorumlusu kendinizin nasıl olduğunuza inandığınız ile ilgilidir. Yani kendi şahıslik şemanızın “değersiz biriyim, sevilebilir biri değilim” olduğu inancıyla ilgilidir.O durumda tedaviye bu inancı değiştirmekle başlayın. Bunun yolu da; olumsuz düşünceleriniz zihninize geldiğinde onları geri göndermekten geçer.

Yani yolda karşılaşmış olduğunuz dostunuzun size baktığı durumda selam vermemesini, görmemiş olabilir diyerek olumlu düşünmenizle bu tedavi mümkündür.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe