Caz Müziğinin Unutulmaz Efsaneleri
Caz Müziğinin Unutulmaz Efsaneleri
///

Caz Müziğinin Unutulmaz Efsaneleri

5 mins read

ALTIN HARFLERLE İSİMLERİNİ AKILLARA, ŞARKILARINI KALPLERE YAZDILAR: CAZ MÜZİĞİNİN UNUTULMAZ EFSANELERİ

Onlar yaptığı müziklerle bizlere duygularını dile getirdiler. Bazen çaldıkları enstrümanları ile bazen ise o eşsiz sesleri ve yorumları ile. İşte o altın harflerle isimlerini akıllarımıza, şarkılarını kalplerimize yazdıkları Caz Müziğinin unutulmaz efsanelerini tanıyalım ne dersiniz?

Miles Davis

İsmini Jazz tarihine altın harflerle yazdıran Davis; BBC Radyo, Jazz FM, müzisyenler, eleştirmenler ve gazeteciler tarafından belirlenen 50 müzisyenin yer aldığı bir ankette, dinleyicilerin oyları sonucunda Tüm Zamanların En İyi 10 Jazz Artisti listesinin birinci sırasında yer aldı. Çok iyi bir Jazz trompetçisi olsa da aynu zamanda da çok iyi bir şef ve besteciydi. Yapmış olduğu müziğin tonunun kederin ve yılgınlığın tonu olarak tanımlayabilmemiz mümkün. Hem dinleyiciler hem de eleştirmenler tarafından büyük ilgi gören Birth of the Cool plağıyla birlikte, müzik tarzı olarak Davis’e benzetilen plaklar Cool Jazz olarak tanımlandı. 1969 yılında; John Coltrane, Julian Adderley, Bill Evans, Paul Chambers ve Philly Joe Jones ile birlikte hazırladıkları Kind of Blue albümü, 2002 yılına kadar üç milyondan fazla satarak büyük bir rekor kırdı.

En ünlü albümlerinden:  “Round Midnight, Kind of Blue, Bitches Brew”

Duke Ellington

Caz tarihinin en önemli bestecisi olan Duke Ellington, büyük grubunu yaklaşık 50 yıldır aralıksız bir arada tutan bir grup lideriydi. Duke Ellington ismi, ABD’nin yanı sıra, İngiltere ve Fransa’da uluslararası üne sahip bir caz müzisyeni olarak anılmaya başlandı. 1930 yılında kendi grubu ile beraber “Check and Double Check” filminde rol aldı.

En ünlü albümlerinden: “Ellington at Newport”

Louis Armstrong

1930’ların sonunda Amerika’nın en önemli sanatçılarından bir tanesiydi. Canlı performanslar ve kayıtlarla ABD başta olmak üzere Avrupa’da da bir sansasyon yaratmıştı. Trompeti ve boğuk sesiyle müzik dünyasına New Orleans cazını kazandırdı. Dizzy Gillespie’nin 40’lı yıllardaki çıkışına dek, Louis Armstrong’dan etkilenmeyen hiçbir trompetçi yoktu. Trompetçi olmayan diüer müzisyenler de Armstrong’a şükran duygularını dile getirdiler.

En ünlü albümlerinden: “Best of the Hot 5s and 7s”

John Coltrane

Coltrane, tür anlayışında heyecan verici derecede yoğun ve akıcı olan teknik olarak harika, yenilikçi icrayla caz dünyasını alt üst etti;  virtüözlüğü ve vizyonu, diğerlerinin yanı sıra, artık saygı duyulan Giant Steps, My Favorite Things ve A Love Supreme albümlerinde duyulabilirdi. İkinci Dünya Savaşı’nda savaşan nesil, “En Büyük Nesil” olarak anılır ve John Coltrane bu neslin bir parçasıydı. 1955 -1958 yılları arasında Miles Davis Quintet’te çaldı ve bu grup onun müzikal gelişimini önemli ölçüde şekillendirdi. 1960’ta kendi quartet’ını kurdu. Bugün, gelmiş geçmiş en etkili Caz müzisyenlerinden biri olan bir Caz efsanesi olarak tanınmaktadır ve 1997’de de Grammy Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne layık görülmüştür.

En ünlü albümlerinden: “Blue Train”

Ella Fitzgerald

Dünya çapında “The First Lady of Song” olarak tanındı. Son derece yankılanan sesi, geniş ses aralığı ve mükemmele yakın konuşmasıyla kutsanmış olan Fitzgerald, aynı zamanda ustaca bir Swing hissine sahipti ve Scat tekniğiyle tüm zamanların en iyi Caz Müzisyenlerinden biri oloarak anılmasının en önemli özelliklerindendi. . Yaklaşık olarak elli yedi seneyi aşan kariyerinde 13 Grammy Ödülü ile ABD başkanları Ronald Reagan (Ulusal Sanat Madalyası) ve George H. W. Bush (Özgürlük Madalyası) tarafından verilmiş iki ayrı ödüle sahip oldu. Tüm dönemlerde kendi sesini bir trompet gibi kullanabildiği için “Doğaçlamanın Kraliçesi” olarak anılmaya devam ediliyor.

En ünlü albümlerinden: “Ella and Louis, All that Jazz”

Charlie Parker

Parker, Kansas City, Missouri’de, Kansas City Caz’ının harika yıllarında büyüdü ve 13 yaşında ise Alto Saksafon çalmaya başladı. Aynı zamanda da iyi bir besteci, grup lideridir. Parker, Bebop olarak bilinen modern Caz deyiminin başlıca itici gücüydü ve Louis Armstrong ve Ornette Coleman ile birlikte Caz Müziğinin üç büyük devrimci dehasından biriydi. Parker’ın 1949-50’de kaydedilen en popüler kayıtları, yaylı çalgılar orkestrası eşliğinde popüler şarkı temaları ve kısa doğaçlamalar içeriyordu.

En ünlü albümlerinden: “Complete Savoy and Dial Studio Recordings”

Thelonious Monk

Modern Caz Müziğinin ilk yaratıcılarından biri olan Amerikalı piyanist ve bestecidir. 1940’ların başında New York’ta bir gece kulübü olan Minton’s Playhouse’da grubun piyanisti olan Monk, daha sonra ise bebop hareketini geliştiren diğer müzisyenler üzerinde büyük etkiye sahip oldu. Aynı zamanda Round Midnight şarkısını 1943’te kompozisyonunu yapıp bestelemiştir. hızla bir caz standardı haline geldi ve çok çeşitli sanatçılar tarafından kaydedildi. Monk’un beşlisi tarafından kaydedilen bir versiyon 1993’te Grammy Onur Listesi’ne eklendi. Bir Caz müzisyeni tarafından bestelenen en çok kaydedilen caz standartlarından biridir.

En ünlü albümlerinden:  “Brilliant Corners, Monk, .The Thelonious Monk Quartet”

Oscar Peterson

Tüm zamanların en büyük Caz piyanistlerinden biri olarak kabul edilen Peterson, aynı zamanda çok iyi bir besteci olup 200’den fazla kayıt yayınlayıp,  sekiz adet Grammy Ödülü’nün yanı sıra Kayıt Akademisi’nden bir ömür boyu başarı ödülü kazanıp çok sayıda da başka ödüller ve onur belgesi aldı. 60 yılı aşkın kariyerinde dünya çapında binlerce konser verdi.

En ünlü albümlerinden:  “Night Train, We Get Requests”

Billie Holiday

Pek çok kişi tarafından tüm zamanların en iyi caz vokalisti olarak kabul edilen ve bir diğer takma adı “Lady Day” olan Billie Holiday, fırtınalı ve zorlu bir hayat yaşadı. Şarkı söylerken sesindeki hüzün, zor zamanlardan ve adaletsizlikten bahseden inanılmaz bir duygu derinliğini ifade ediyordu. Blues türünü kendisine adeta bir yaşam tarzı olarak edinen ve mesleğinde kısa sürede başarıya koşan Holiday, Caz tarihinin en önemli seslerinden biri haline geldi. Şarkı söylemesinin yanı sıra aynı zamanda beste ve şarkı sözü yazarlığı yaptı. Özellikle Summertime gibi yorumları çok beğenilen yorumlarından oldu. Birçok caz ve blues şarkıcısına ilham kaynağı oldu. Summertime gibi bazı yorumları klasikler arasına girdi.

En ünlü albümlerinden: “Lady In Satin, Body and Soul”

5/5 - (206 votes)

Özlem Şafak

17 Ekim 1990 Tarihinde İzmir'de dünyaya geldi. Babası Mehmet ŞAFAK'ın TRT İzmir Radyosu TSM Ses Sanatçısı olması dolayısı ile müzikle doğup büyüdü. İzmir Yaşar Üniversitesi'nin Opera bölümünün yetenek sınavını burslu olarak kazanıp, ilk yıl eğitimini Opera Bölümünde tamamladı. Daha sonraki yıllarında ise Caz Bölümünün açılmasıyla Caz Vokal Bölümüne geçiş yaptı. Üniversite eğitimi süresince Caz Vokal, Klasik armoni, Piano, Flüt, Caz Armonisi, Caz Tarihi ve Caz Ritmleri, Caz Ensemble ve Improvisation dersleri alarak Üniversite'nin ilk Caz Bölümü eğitimi alan öğrencilerinden olarak başarılı bir şekilde yarım dönem erken mezun oldu. YouTube Kanalında, Pandemi döneminde Cover Videoları hazırlayıp müzikseverlerle paylaştı. Müzik hayatına şu anda kendi beste çalışmaları ve konserler ile devam etmektedir.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Haber Oku
Tidings Globe