ABD'den Türkiye-Suriye Yakınlaşması İle İlgili Açıklama
ABD'den Türkiye-Suriye Yakınlaşması İle İlgili Açıklama
/

ABD’den Türkiye-Suriye Yakınlaşması İle İlgili Açıklama: “Normalleşmeyi Desteklemiyoruz”

1 min read

Türkiye’nin Suriye’de Esad hükümetiyle diyaloğa yeşil ışık yakan açıklaması son dönemde gündemdeyken, ABD hükümeti çarpıcı bir açıklama yaptı.

Hükümetin Suriye Beşar Esad hükümetiyle diyaloğu sürdürme açıklaması gündemde kalmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta Ukrayna dönüşü gazetecilere verdiği demeçte, “Esad’ı yensek de yenmesek de bir sorunumuz yok. Ülkeler arasındaki siyasi diyalog ve diplomasi kesilemez” dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Suriye ve Türk istihbarat teşkilatları arasında bağlantılar olduğunu ve Türkiye’nin Suriye ile diyalog için ön koşullarının olmadığını söyledi.

“Normalleşmeyi desteklemiyoruz”

ABD konuyla ilgili sessiz kalmak için çarpıcı bir açıklama yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Türkiye ve diğer ülkeler tarafından Suriye ile ilişkilerin normalleştirilmesine karşı olduklarını söyledi.

Bir muhabirin Türkiye ile Suriye arasında olası bir uzlaşmayla ilgili sorusuna yanıt veren Patel, “ABD, Esad rejimiyle diplomatik ilişkileri güçlendirme niyetinde değil ve diğer ülkelerle ilişkilerin normalleşmesini desteklemiyoruz” yanıtını verdi.

ABD’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırma planının olmadığını belirten ABD’li yetkililer, herhangi bir siyasi çözümde ilerleme görmediklerini belirterek, “Hükümetleri Esad rejiminin son 10 yılda, Suriye halkına karşı işlediği suçları ciddi şekilde düşünmeye çağırıyoruz.”

Öte yandan Patel, Irak Kürt bölgesel yönetimine yayınlanan Rudaw internet sitesinden yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Suriye’ye yönelik olası eylemlerinden de bahsetti. Patel, “ABD’nin kuzey Suriye’deki askeri faaliyetlerdeki artıştan, özellikle bunun siviller üzerindeki etkisinden derin endişe duymaya devam ettiğini yineleyeceğim” diyen Patel, “ABD, mevcut ateşkes hattının devamını desteklemeye devam ediyor.”

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe