ABD yürütme organı nedir? Amerika'da yürütme organı nedir?
ABD yürütme organı nedir? Amerika'da yürütme organı nedir?

ABD yürütme organı nedir? Amerika’da yürütme organı nedir?

1 min read

Ülkenin en üst düzey yöneticisi Başkan’dır. Başkan yardımcısı ile birlikte 4 yıllık süre için seçilir. Anayasa’nın 1951’de yürürlüğe giren maddesine göre başkanlar, ancak ardarda 2 görev dönemi seçilebilir. Başkan yardımcısı, başkan öldüğünde ya da görev yapamayacak duruma geldiğinde onun makamına geçebilir. Bunun dışında tek resmi görevi Senato’ya başkanlık etmektir. Ayrıca, Senato’da ancak oy eşitliği olduğunda bu durumu bozmak için oy kullanabilir.

Başkanın yetkileri geniştir ama sınırsız değildir. Ulusal siyasetin belirleyicisi olarak, Kongre’ye yasaları sunar. Daha önce belirtildiği gibi, Kongre’den geçmiş olan herhangi bir yasayı veto etme yetkisi vardır. Başkan, silahlı kuvvetlerin başkomutanıdır. Anayasa Mahkemesinde boşalan üyelerin yerine ve federal mahkemelere hakim atama yetkisine sahiptir. Bağlı olduğu siyasi partinin başkanı olarak, medyayla doğrudan ilişki içindedir. Ve kamuoyunu kolaylıkla yönlendirebilir.

Federal hükümet kurumlarının icraatine yönelik talimat ve yönetmelikleri belirleme  konusunda geniş yetkilere sahiptir. Bu kurumların üst düzey yetkililerini atayan da yine başkandır. Temel kurumların başındaki yetkililere “sekreterler” denir. Başkan’ın kabinesinin bir parçası sayılırlar. Ancak yine de federal görevlilerin çoğu, siyasetlerine göre değil liyakate göre seçilir.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe