ABD, Ukrayna'nın önemli kültürel alanlarının korunmasına yardımcı oluyor
ABD, Ukrayna'nın önemli kültürel alanlarının korunmasına yardımcı oluyor
//

ABD, Ukrayna’nın önemli kültürel alanlarının korunmasına yardımcı oluyor

3 mins read

Ukrayna, yüzyıllar önce eğitim, sosyal, politik ve dini amaçlarla inşa edilmiş eşsiz tarihi ve mimari yapılara ev sahipliği yapmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri, Ukrayna’nın kültürel mirasına değer veriyor ve bu mirasın korunmasına yardımcı oluyor.

2001’den beri Amerika Birleşik Devletleri, Ukrayna’daki 18 kültürel koruma projesini desteklemek için 1,7 milyon dolardan fazla kaynak sağladı . Destek, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndaki Eğitim ve Kültürel İşler Bürosu’nun bir programı olan Kültürel Koruma Büyükelçileri Fonu tarafından sağlanmaktadır.

ABD’nin eski Ukrayna Büyükelçisi Bill Taylor, “Bu, Ukrayna’nın kültürel mirasına ve Ukrayna’nın dünya kültürüne katkılarına olan saygımızı gösteriyor” dedi.

İşte bazı yeni projelerden örnekler:

Eski Akademi Binası, Kiev

1703 yılında inşa edilen Kiev-Mohyla Akademisi Ulusal Üniversitesi’ndeki Eski Akademik Bina, Ukrayna’da eğitim ve kültür amaçlı inşa edilen ilk binadır.

Mohyla Akademisi’nin kurucusu Zaporizhian Kazak Ivan Mazepa, 1708’de Poltava’da Rus Çarı I. Peter’a karşı savaşta İsveç Kralı XII. Karl’a katıldığında ün kazandı. Bu, Mazepa’nın Rus İmparatorluğu’nun düşmanı ilan edilmesine, Rus Ortodoks Kilisesi’nden aforoz edilmesine ve ardından Sovyet döneminden sonrasına kadar Ukrayna tarihinden silinmesine neden oldu.

2019’da 405.000 dolarlık bir yenileme projesi, kubbeli Ukrayna Ortodoks “Müjde Kilisesi” de dahil olmak üzere Eski Akademik Binayı restore etti.

Taylor, 2019’daki proje hakkında “ABD’nin bu tarihi sitenin korunmasında Ukrayna’yı destekleyebileceğinden çok memnunum” dedi.

Lviv Tarih Müzesi, Alberti “Siyah” Ev, Lviv

Şimdi bir müze olan 16. yüzyıldan kalma bina, şehrin tarihi Rynok Meydanı’nın (İngilizce’de Pazar Meydanı anlamına gelen) önemli bir özelliğidir. “Kara Ev”, Batı Avrupa mimari tasarımının geniş kapsamlı etkisinin bir örneğidir.

2016 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nden 275.000 dolarlık bir hibe, binanın içinde ve dışında koruma çabalarına yardımcı oldu.

Müze, 2004 Turuncu Devrimi ve 2013-2014 Maidan gösterileri gibi modern tarih üzerine sergilere ev sahipliği yapıyor . Aynı zamanda Sovyet ölüm kamplarında ölen Ukraynalıların bir anma törenini de içeriyor.

Vyshnivetsky Sarayı, Ternopil

Batı Ukrayna’daki Vyshnivetsky Sarayı, Ukrayna’nın bağımsızlığının bir simgesidir. Aslen 15. yüzyılda inşa edilmiş, 18. yüzyılda Fransa’da eğitim görmüş mimarlar tarafından yeniden tasarlandı.

Yaklaşık 400 yıl saray inşa eden ve burada yaşayan Ukraynalı soylu aile, 16. yüzyılda ilk Zaporizhian Kazak askeri gücünü kurdu. Bu güç daha sonra Ukrayna devletinin tarihsel ve demokratik gelişiminde ve özgür Ukraynalıların ilk Rada’sının veya kongresinin seçilmesinde etkili bir rol oynayacaktı.

Vyshnivetsky ailesi ayrıca Zaporizhian Kazak Hetman ve Mohyla Akademisi’nin kurucusu Mazepa’yı ağırladı; 19. yüzyıl Ukraynalı milliyetçi şairi Taras Şevçenko; ve sarayda Ukrayna bağımsızlığının diğer savunucuları.

Sarayın zemin katında, Versay’daki aynı salonun bir kopyası olan 80 metrelik bir “Aynalı Salon” bulunuyor. Fransız romancı Honoré de Balzac, bir ziyaretten sonra siteyi “küçük Versailles” olarak nitelendirdi.

2015 yılında 155.000 ABD Doları tutarındaki ABD hibesi, salonun restorasyonunu ve istinat duvarlarının güçlendirilmesini destekledi. Saray, batı Ukrayna’da “Ternopil Bölgesi Kaleleri” olarak bilinen bir koruma alanının parçasıdır.

Aziz George Kilisesi, Drohobych

Drohobych’teki St. George Kilisesi, Ukrayna ve Polonya’nın Karpat bölgesine özgü geleneksel bir tserkva veya ahşap kilisenin istisnai bir örneği olarak kabul edilir. Şimdi bir Dünya Mirası alanı olan St. George’s, zamanının en gelişmiş ahşap kubbe yapım teknolojilerine sahiptir.

Yüzyıllar boyunca, yangın kiliseye zarar verdi ve birkaç kez restore edilmesi gerekti.

Amerika Birleşik Devletleri, kiliseyi yangın algılama ve önleme için kablolamak ve iç duvar resimlerini restore etmek için 85.000 dolarlık bir hibe sağladı.

Ayasofya, Kiev

Aslen 11. yüzyılda inşa edilen Ayasofya Katedrali, yabancı elçileri ağırlayan ve anlaşmalar imzalayan prenslere ev sahipliği yapmıştır.

2011 yılında 49.000 ABD doları tutarında bir ABD hibesi, 12. yüzyıl mozaiklerinin korunmasını destekledi. Mozaikler, 1930’larda bu katedralin Sovyetler tarafından yıkılmasından önce yakındaki orijinal St. Michael Altın Kubbeli Katedrali’nden kurtarılmış ve Ayasofya’ya taşınmıştı.

Kaynak: Share America

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe